Felç Fizik tedavi
Felc Fizik Tedavi
Baştan başlayıp kuyruk sokumumuza kadar devam eden omurilik ve beyin, hayatsal faaliyetlerimiz için görevli organlarımızdır.Bu bölgelerin çeşitli nedenlerle hasar görmesi, halk arasında felç olarak adlandırılır.

Felç Çeşitleri
Beyin ve omuriliğin hasarı yapay veya doğal hasar olmak üzere 2 ye ayrılır. Yapay hasar doğumsal, herhangi bir travmaya bağlı(trafik kazası,kurşun,ameliyat sonrası) olabilir.Doğal hasar ise yüksek tansiyona bağlı, kanama-pıhtı atma, tümöre bağlı olarak görülebilir.
Doğal hasara bağlı felç vakalarının tedaviye yanıt oranı, yapay hasara bağlı felç vakalarının tedavilerine oranla daha yüksektir.

Felç Tedavisi var mı ?
Doğal hasarlı hastalarımızda tedavi daha çok fonksiyonel kapasiteyi yükseltmeye, yürüyebilme elini kullanabilme gibi yeteneklere ulaşabilme amaçlı, yapay hasarlı hastalarımızda ise bu tedavi yanıt vermediği durumda hayatını kolaylaştırma amaçlıdır.(Ortez-Protez-Kullanımı-Tekerlekli-Sandalye-kullanımı-yürüme-cihazı kullanımı-transfer-aktiviteleri gibi).Tedaviye yanıt veren hastalarımızda ise % 90 a varan iyileşme oranı görülebilmekte, tüm becerilerini tekrar kazanabilmektedirler.
Yürüme cihazı kullanımı, uygun ortez-splint yapımı için → Danışabilirsiniz

Felç vakalarında kontrolsüz egzersiz yapılması spastisiteyi (istemsiz kasılmaları) artıracağı için uygun değildir.
Felç fizik tedavi hareketleri ?
Felçli hastalarda sadece kontrolsüz egzersiz yaptırılması değil, yağlı veya yağsız masaj yapılması da spastisite durumunu tetikleyip tedavi sürecini olumsuz etkilemektedir.Tedavi gördüğünüz fizyoterapiste danışıp evde pozisyonlama ve rahatlatma yöntemleriniz hakkında bilgi almanız çok daha iyi verim almanızı sağlayacaktır.
İlgili Makale Felç Masajı - Spastik kasa ne iyi gelir? Spastik kasa evde ne yapılabilir?
Felç Tedavi Yöntemleri
Felç tedavisi nörolojik rehabilitasyon denilen süreç içerisinde fizyoterapistiniz tarafından PNF (Proprioseptif-Nöromusküler-Fasilitasyon Teknikleri) ve Güncel Bobath tedavi yöntemi, Johnston pozisyonlamaları ile yapılır.Bu yöntemler hastanın potansiyel durumuna göre evrelenip itinayla uygulanır, gözlem ve kontrol içerisinde geliştirilip iyileşme evresine göre devam edilir.

Felç Tedavisini Etkileyen Durumlar
Hastanın istekli olması (psikolojik yeterlilik), tansiyonun kontrol altında olması (Kardiyak yeterlilik), diğer rahatsızlıklarının kontrol altında olması (diyabet, D vitamini eksikliği), göz fonksiyonunun yeterli olması, hastayla iletişimin tam olması (koopere).
Felç hastası iyileşebilir mi ?
Felç tedavisini etkileyen, yukardaki yeterlilik durumlarına sahip olan, hastalarda ilk 1 aylık süreçte çok net yanıt alıp yürüme fonksiyonu kolaylıkla kazanılabilmektedir.
Not:İlk 3 ayda tedavide alınabilecek verim, sonraki dönemde alınamayabilir. Bu yüzden ilk 3 ay çok önemlidir‼
✔Doğru Bilinen Yanlışlar✕
Robotik Rehabilitasyon
Robotik cihazlardan sonra yürüme kabiliyetine kavuşmayı beklemek bilinen yanlışlardandır.Zira robotik rehabilitasyon sadece farkındalık artırmada tedavinin % 10 luk kısmına katkı sağlayabilir.Farkındalığın artırılması için robotik rehabilitasyon şart değildir.Sadece fizik tedavi ile de yüksek oranda farkındalık sağlanabilir.
Refleksolojinin Felç hastalarına etkisi
Refleksoloji yle felç hastasının ayağa kalkabilceğini düşünmek bilinen yanlışlardandır. Refleksolojinin felç hastalarına bilinen net bir etkisi yoktur.
Hakkımızda Merak ettikleriniz
↓İstediğiniz Simgenin Üstüne Tıklayınız↓